Mocznik
Urea

Mocznik jest organicznym związkiem chemicznym posiadającym szerokie zastosowanie w preparatach leczniczych i kosmetycznych. Stosowany miejscowo na skórę wykazuje działanie nawilżające (w niskich stężeniach – do 2 %) oraz w wyższych stężeniach działanie zmiękczające, keratoplastyczne i keratolityczne.

Stosowany jest w wielu dermatozach, zwłaszcza przebiegających z nieprawidłowym procesem rogowacenia, przebarwieniami.

Obecnie sporządza się preparaty do stosowania miejscowego na skórę i błony śluzowe. Wytwarza się maści, kremy, żele oraz pasty w zakresie stężeń 0,5 % – 25 % (niekiedy do 50 % !). Nieco rzadziej wytwarza się roztwory wodne, emulsje, mleczka w zakresie stężeń do 20 %.

Nr Pozwolenia na dopuszczenie do obrotu: 30059

Opakowania i kody BLOZ:

10 g 3694424
100 g 3694425

Chętnie odpowiemy na pytania

Skontaktuj się z Actifarm